Tuesday, January 25, 2011

SQL SERVER VE JUMBO PAKET SORUNU

Geçenlerde bir sistem upgrade'i yaptık. Server ımız değişti, Sistemde database olarak SQL 2005'ten SQL 2008'e, İşletim sistemi olarak Windows Server 2003'ten Windows Server 2008'e geçtik ve cluster yapısı kurduk. ERP Sistemimizde de versiyon geçişi yaptık ve yeni versiyonun çalışması için client bilgisayarlarda mdac versiyon upgrade'ine ihtiyaç duyduk.
Sonuç olarak çok ilginç bir sorunla karşılaştık. Kullanıcı tarafındaki çok basit bir işlem kimi bilgisayarda 1 sn sürerken kimi bilgisayarda 20 sn sürüyordu. Sonuç olarak sorun server kaynaklı, İşletim sistemi kaynaklı, SQL 2008 kaynaklı, Erp programı kaynaklı, ya da mdac kaynaklı olabilirdi. Çünkü bunların hepsi de değişmişti. Epey bir inceleme yaptık sorun üzerinde.
Öncelikle şunu söyleyim bu ayarla alakalı sql server üzerinde bir article bulamadım. Ancak başka uygulamalarda benzer sıkıntılar yaşanmış onun üzerine bu konu üzerine gittik. Burada yeni ethernetler Jumbo frame denilen yapıyı destekliyor ve normalde 1500 byte lık olan network paketleri 9000 byte olarak tek seferde gönderiyor. Paketleri parçalama işini client ın etherneti yapıyor. Özellikle benzer işlem tekrarlarında bu durumu sistem otomatik olarak yapıyor yani kendince optimize etmeye çalışıyor. Client'ta özellikle döngüye takıp aynı sonucu döndüren tek satırlık ya da çoğunlukla sıfır satırlık select cümlelerinin kullanıldığı yerlerde bu özellik devreye giriyor. Eğer karşıdaki ethernet jumbo paketi desteklemiyor ise paket tekrardan servera gönderiliyor bu kez server bu paketi tekrardan parçalayıp client a gönderiyor. Bu da her paket için yapıldığında yaklaşık 10 kat bazen daha fazla gecikmeye sebep oluyor.
Çözüm iki türlü ya serverdan Large Recive Offload Data özelliğini disable etmek ya da client da jumbo paket size değerini arttırmak. Ancak clientta işlem yapmanın iki dezavantajı var bunlardan biri ethernet ya da switchler desteklemiyor olabilir ikincisi de bu özellik enable yapıldığında networkte büyük paketler dolaşmaya başladığından networku tıkayabilir. Bu konuda bir kaç kişiye sorduk pek önermediler büyük paketleri. En doğrusu server üzerinde bu ayarı disable etmek gibi görünüyor.
Biz bu ayarı serverda disable ederek sorunu çözdük. Zaten eski serverda ethernet desteklemiyormuş ondan sorun olmamış.
Bu bahsettiğim sorundan kaynaklı sıkıntı olduğunu düşündüğün makinada sorun olup olmadığını anlamak için performance monitorden send packet/sec değerlerine bakılabilir. Hızlı makina ile yavaş makina arasındaki fark en az 10 kat oluyor. Aşağıda bu ayarın nasıl yapıldığının resmi mevcut.


No comments: